Sobre la revista
Focus i abast
Anàlisi és una revista científica impulsada pel Departament de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona
Anàlisi valorarà especialment els articles procedents de projectes de recerca competitius, amb una clara articulació de teoria i metodologia, amb un marc teòric ben definit i actualitzat i plantejats com una aportació significativa a l'àmbit temàtic i disciplinar en el que s'emmarquin, i els resultats de la qual puguin tenir impacte a nivell internacional, valorant les contribucions en llengua anglesa.
Anàlisi és una revista electrònica que ofereix en obert articles científics de l’àmbit de les ciències de la comunicació i posa especial èmfasi en:
- La difusió de resultats de projectes de recerca finançats en àmbits relacionats amb els reptes, les oportunitats i les pràctiques emergents en el context digital actual.
- La societat digital, l’entreteniment, les indústries culturals i les polítiques de comunicació.
- Estudis sobre comunicació i gènere.
- El consum de mitjans i canals emergents: fandom, xarxes socials, VOD, noves plataformes audiovisuals i publicitàries, televisió social.
- Comunicació i educació.
- Oci digital i Game Studies.
- Mitjans de comunicació política, periodisme digital, ciberperiodisme, ciberactivisme, copyleft.
- Gèneres i formats de la narrativa transmèdia i noves narratives digitals.
- Noves formes de producció i finançament: crowdfunding, crowdsourcing, experiències de creació col·laborativa de continguts.
- Periodisme de dades, visualització de la informació i dades massives.
- Desafiaments del panorama publicitari actual: viralitat, maneres alternatives de comunicació persuasiva, perspectiva de rols i gèneres, hibridació de llenguatges, nous perfils professionals, disrupcions en els mitjans i canals.
Anàlisi està dirigida a tota la comunitat acadèmica i científica interessada en aquest àmbit (investigadors, professors universitaris, doctorands…), encara que també es pot convertir en font de consulta periòdica per a professionals de la comunicació.
En una primera època va ser editada en paper per la Universitat Autònoma de Barcelona (1980-2009), i a partir de 2010 s'edita en format digital. La revista s'ha caracteritzat sempre per la recerca de la internacionalització i la defensa d’uns processos de publicació del coneixement científic transparents, àgils i rigorosos.
Es publica en anglès, castellà i català, amb una periodicitat de dos números l’any. L’accés als seus continguts és lliure, immediat i gratuït per afavorir l’intercanvi global de coneixement i posar-se a disposició de la societat.
Tots els articles presentats se sotmeten a un procés de revisió d’experts (peer review), entès com una discussió entre autors i revisors, l’objectiu últim dels quals és la cerca de l’excel·lència científica i la difusió del coneixement.
Anàlisi avança en la seva indexació i índexs d’impacte per reivindicar que sigui la mateixa comunitat científica la que es responsabilitzi de la qualitat de les seves recerques.
Igualment, la revista manté el compromís amb la qualitat i els sistemes de garantia de qualitat amb el compliment del Codi ètic.
Procés d'avaluació d'experts/ertes
Anàlisi publica exclusivament articles originals. Els articles publicats a Anàlisi són prèviament sotmesos a la revisió per experts reconeguts en la matèria triats pel Consell Editorial del pool de revisors interuniversitari i internacional de la revista.
Fases del procés d’avaluació d’un article
El temps necessari per a dur a terme el procés d’avaluació serà d’aproximadament tres mesos.
Fase 1: Enviament de l’original a través de la plataforma de la mateixa revista.
Fase 2: Acceptació del tràmit d’avaluació per part del Consell de Redacció de la revista. Aquesta fase pot tenir dos resultats: (1) els editors poden desestimar la publicació de l’article si no compleix els requisits temàtics o formals de la revista, o (2) els directors inicien el tràmit d’avaluació per part de dos revisors externs.
Fase 3: Comunicació a l’autor/a del resultat d’aquesta primera validació.
Fase 4: Avaluació de l’original per part de dos revisors externs en un termini aproximat de vint dies.
Fase 5: Comunicació del resultat de l’avaluació per part dels revisors a la direcció de la revista.
Fase 6: Comunicació del resultat de l’avaluació a l’autor/a.
L’autor rebrà una revisió qualitativa amb els consells i comentaris que li permetran millorar el seu article i una revisió quantitativa
Freqüència de publicació
A partir del 2013 es replanteja la freqüència de publicació de la revista per qüestions pressupostàries i s'opta per publicar dos números ordinaris l'any (el juny i desembre) i ocasionalment un monogràfic extraordinari (si es compleixen els requisits de qualitat).
Política d’accés obert
Aquesta revista proporciona accés lliure immediat als seus continguts basant-se en el principi que el fet de posar la recerca a disposició del públic de manera gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
L’autor pot arxivar el seu treball en repositoris d’accés obert, sigui com a treball no revisat per experts (pre-prints), sigui com a treball revisat (post-prints).
Aquesta revista no aplica cap càrrec econòmic ni en l’entrega d’articles (submission charges) ni per a la producció editorial dels articles (article processing charges, APC).
Declaració ètica sobre publicació i males pràctiques
La Universitat Autònoma de Barcelona es compromet a mantenir els estàndards ètics i pren com a referència els principis publicats per COPE (Best Practice Guidelines for Journal Editors). És imprescindible que totes les parts involucrades en el procés —directors, avaluadors i autors— coneguin i acatin els principis d’aquest codi.
El Comitè Editorial de la revista Anàlisi es compromet a publicar les correccions, els aclariments, les retraccions i les disculpes quan calgui. En acompliment d'aquestes bones pràctiques, es publiquen el sistema d'arbitratge que es fa servir per a la selecció dels articles, i els criteris d'avaluació que els avaluadors externs (anònims i d'experts) han d'aplicar. Anàlisi manté actualitzats aquests criteris, basats exclusivament en la rellevància científica, l'originalitat, la claredat i la pertinència de l'article que s'ha presentat.
Es garanteix, en tot moment, la confidencialitat del procés d'avaluació: l'anonimat dels avaluadors i dels autors, el contingut que s'avalua, l'informe raonat emès pels avaluadors i qualsevol altra comunicació que facin els comitès Editorial, Assessor i Científic. De la mateixa manera, es mantindrà la confidencialitat davant de possibles aclariments, reclamacions o queixes que un autor vulgui trametre als comitès de la revista o als avaluadors de l'article.
Anàlisi declara el seu compromís pel respecte i per la integritat dels treballs que ja han estat publicats. Per aquesta raó, Anàlisi serà especialment estricta amb el plagi, i els textos que s'identifiquin com a tal s'eliminaran de la revista o no s'arribaran a publicar. La revista actuarà, en aquests casos, amb tanta rapidesa com sigui possible. En acceptar els termes i els acords expressats per la nostra revista, els autors han de garantir que l'article i els materials associats són originals i que no infringeixen els drets d'autor de tercers. Els autors també han de justificar que, en el cas d'un article d'autoria compartida, hi ha hagut un consens ple de tots els autors afectats i que el text no ha estat presentat ni publicat prèviament en un altre mitjà de difusió.
Autoria
Els autors dels manuscrits han de garantir que el treball lliurat a la revista Anàlisi és original i no conté fragments d'obres d'altres autors ni fragments de treballs propis publicats anteriorment. A més, els autors han de confirmar la veracitat de la dada; és a dir, que la dada empírica no ha estat alterada per a confirmar la hipòtesi.
Els autors es comprometen a assegurar que els materials consultats són els més actuals i pertinents dins de l'àmbit en què s'ha dut a terme la recerca, i que han tingut en compte tots els diferents corrents de pensament que hi ha.
En l'autoria del treball, els autors han de garantir que hi han inclòs totes les persones que han fet una contribució científica significativa i intel·lectual en la conceptualització i la planificació del treball, alhora que han participat en la interpretació dels resultats i la redacció de l'article. Tanmateix, els autors han d'estar jeràrquicament organitzats d'acord amb el seu nivell de responsabilitat i els seus rols.
Tots els autors accepten la responsabilitat del que han escrit.
Revisió
Els revisors es comprometen a fer una revisió crítica, constructiva i imparcial dels treballs i a avaluar-los tan ràpidament com sigui possible per tal de respectar les dates límit.
Els revisors només revisen el manuscrit si pensen que són competents en la matèria de què tracta i si no hi ha cap conflicte d'interès.
Els revisors han de lliurar un informe complet i crític amb referències adequades al procediment de revisió de la revista i a les normes públiques establertes per ells mateixos, especialment quan hagin de comunicar que el treball ha estat refusat. A més, estan obligats a informar els editors de qualsevol part del treball que s'hagi publicat prèviament o que sigui revisada per una altra publicació.
Els revisors no han de tenir cap conflicte d'interès respecte a la investigació que es vol publicar, els autors o el finançament de la recerca.
El Comitè de Redacció de Anàlisi, un cop ha confirmat que l'article compleix les normes d'estil i de contingut que s'indiquen en els criteris editorials, remetrà l'article a dos experts revisors anònims i aliens a la institució d'adscripció de l'autor o dels autors, segons la modalitat de doble cec.
La valoració tindrà en compte l'interès de l'article, la seva contribució al coneixement del tema de què tracta, les novetats que aporta, les relacions establertes correctament, el judici crític que s'hi desenvolupa, les referències bibliogràfiques utilitzades, la redacció correcta, etc., i indicarà recomanacions, en cas que siguin pertinents, per a aconseguir una possible millora.
D'acord amb les recomanacions dels revisors, el director de la revista comunicarà a l'autor o els autors el resultat motivat de l'avaluació per correu electrònic a l'adreça que hagi o hagin utilitzat per a trametre l'article. Els revisors comunicaran a l'autor principal, i de manera totalment confidencial, el resultat de la revisió (publicació sense canvis, publicació amb correccions lleus, publicació amb correccions importants, o no aconsellable de publicar) i les seves observacions i comentaris.
Si el manuscrit s'ha acceptat amb modificacions, l'autor o els autors hauran de reexpedir una nova versió de l'article atenent les demandes i els suggeriments dels avaluadors externs. L'autor o els autors, si volen, també podran aportar una carta al Comitè de Redacció, en la qual han d'indicar el contingut de les modificacions de l'article.
Segons el grau de compliment de les modificacions sol·licitades, el Comitè de Redacció es pronunciarà sobre si és pertinent o no la publicació de l'article. Aquesta decisió serà comunicada a l'autor o als autors pel director de la revista.
Taxes de publicació
Atès que els costos de publicació de la revista Anàlisi estan coberts pel pressupost interns de la universitat editora (UAB), els autors no han de pagar cap taxa per a l'edició de l'article (article-processing charges, APC). Per això la revista no té cap política per subvencionar articles (waivers).
Col·laborador/a
Anàlisi. Quaderns de comunicació i cultura
Història de la revista
Anàlisi inicia la seva activitat l'any 1980 de la mà del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona. En una primera època va ser editada en paper per la Universitat Autònoma de Barcelona (1980-2009). El 2010 comença un conveni de coedició amb la UOC que durarà fins al 2016. Entre 2010 i 2012, la revista va publicar tres números ordinaris i un monogràfic extraordinari cada any. El 2013, Anàlisi determina, per raons pressupostàries, publicar dos números ordinaris i, ocasionalment, un monogràfic extraordinari, si compleix els criteris de qualitat. L'any 2017 la revista inicia una nova fase, recuperant l'edició la UAB exclusivament.