Moviments socials i comunicació: la xarxa com a paradigma

Autors/ores

  • Guiomar Rovira Sancho Universidad Autónoma Metropolitana, México

Resum

L'emergència de les xarxes de moviments socials com a formes noves de l'acció col·lectiva no solament té a veure amb l'apropiació de les tecnologies de la informació i la comunicació per part d'activistes, artistes i programadors, sinó amb la recerca de formes d'organització no jeràrquiques i amb un ideal democràtic i horitzontal: l'eutopia de la xarxa, aquesta utopia actuada aquí i ara. Des de la dècada dels noranta, els activistes dedicats a tasques de comunicació van usar Internet com una eina favorable a la difusió transnacional de les causes dels moviments socials. L'ús lúdic i llibertari de les tecnologies digitals iniciat pels primers programadors i hacktivistes s'ha aprofundit a partir d'experiències concretes que sorprenen en la seva irrupció i que contrasten amb el desenvolupament d'estratègies tecnològiques per al control social i per al profit econòmic. En aquest article es caracteritzen les xarxes activistes com a formes emergents de la política i s'ofereixen alguns exemples de les seves pràctiques comunicatives.

Paraules clau

xarxes, activistes, Internet, moviments socials, comunicació

Biografia de l'autor/a

Guiomar Rovira Sancho, Universidad Autónoma Metropolitana, México

Profesora Investigadora del Departamento en Educación y Comunicación de la Universidad Autónoma Metrpolitana, Unidad Xochimilco, México, D.F.

Doctora en Ciencias Sociales, área de Comunicación y Política, y Maestra en Comunicación y Política por la misma UAM-X. Licenciada en Ciencias de la Información, Periodismo, por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Autora de los libros: Zapatistas sin fronteras. Las redes de solidaridad con Chiapas y el altermundismo, México, Ediciones Era, 2009. Mujeres de Maíz, México, Ediciones Era, 1997. Zapata Vive, Barcelona, Virus, 1994. Algunos artículos publicados: “El entusiasmo por la rebelión indígena de Chiapas y la difusión del zapatismo más allá de las fronteras”, en Albertani, Rovira y Modonessi (Coord.), La autonomía posible, México, Universidad Autónoma de la Ciudad de México. 2009. “Las tecnologías de la información y la comunicación y los movimientos sociales: mitos y realidades”, en Revista de la Universidad Cristóbal Colón, Número Especial sobre Estudios Culturales, México, 2009. “El ciclo de movilizaciones alter-mundistas y el tecno-optimismo” en Ma del Carmen de la Peza (coord.), Comunidad y desacuerdo, México, Fundación M. Buendía-UAM Xochimilco, 2008.

Publicades

2012-07-19

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.