El factor relacional com a element estratègic en la comunicació publicitària
Resum
El disseny estratègic de la comunicació d'empreses i organitzacions requereix, inevitablement, implementar sistemes de diàleg i interactivitat real amb els seus públics. Aquest objectiu implica, d'una banda, la generació de relacions i, d'una altra, aprofitar els nous llenguatges, eines i plataformes que la disrupció tecnològica posa a la nostra disposició. En aquest escenari és possible aconseguir l'horitzontalitat i participació de l'audiència, conceptes intrínsecs a les xarxes socials i que la cultura digital fomenta.En aquest article s'exposen, des d'una perspectiva assagística i interdisciplinària, les possibilitats que ofereixen les tecnologies de la informació, la relació i la comunicació per a l'acció comunicativa institucional d'organitzacions públiques o privades en la seva faceta publicitària. En aquest sentit, s'aporten com a exemple de les idees exposades els casos d'Hero, UNICEF i Starbucks.
El factor relacional és fonamental per a comprendre l'actual realitat mediàtica, ja que permet concebre l'entorn tecnològic des de la valoració de les potencialitats dialògiques i humanístiques. Tot això transforma el disseny d'estratègies i accions comunicatives, que ara se centren en les audiències, cosa que porta a les empreses i organitzacions a treballar en la capacitat d'escolta institucional, la gestió col·laborativa en creació de continguts, la transparència en la gestió i la importància de la implicació emocional i participativa dels prosumers. Aquests factors defineixen un nou escenari per aconseguir l'eficàcia publicitària.
Paraules clau
factor relacional, TRIC, publicitat, cultura digital, interactivitat, emocionsReferències
ACED, C. (2013). Relaciones Públicas 2.0. Cómo gestionar la comunicación corporativa en el entorno digital. Barcelona: UOC.
BARCIELA, F. (2013, 24 de febrero). «El boom del periodismo de marca» [artículo en línea]. El País digital. [Fecha de consulta: 03/04/15]. <http://economia.elpais.com/economia/2013/02/22/actualidad/1361540029_041048.html>
BYUNG-CHUL, H. (2013). La sociedad de la transparencia. Gabás, R. (trad.). Barcelona: Herder.
CASTELLS, M. (2000). Internet y la Sociedad red [en línea]. Lección inaugural del programa de doctorado sobre la sociedad de la información y el conocimiento. Universitat Oberta de Catalunya de la UOC. [Fecha de consulta: 23/09/14] <http://www.uoc.edu/web/cat/articles/castells/castellsmain1.html>
COSTA, J. (1999). La comunicación en acción. Informe sobre la nueva cultura de la gestión. Barcelona: Paidós.
CURTO GORDO, V., REY FUENTES, J. y SABATÉ LÓPEZ, J. (2008). Redacción publicitaria. Barcelona: UOC.
DAMASIO, A. (2010). Y el cerebro creó al hombre. Barcelona: Ediciones Destino.
FERRÉS i PRATS, J. (2014). Las pantallas y el cerebro emocional. Barcelona: Gedisa.
FIGUEROA, R. (2013). Introducción a las teorías de la comunicación. México: Pearson.
GABELAS-BARROSO, J.A. (2014,8 de septiembre). «Consumo relacional, y (II)» [artículo en línea]. Blog Habitaciones de cristal . [Fecha de consulta: 23/09/2014]. <http://educarencomunicacion.com/2014/09/consumo-relacional-y-ii/>
GABELAS-BARROSO, J.A., MARTA-LAZO, C. y ARANDA, DE. (2011). «Por qué las TRIC y no las TIC» [artículo en línea]. Comein. Revista de los estudios de Ciencias de la Información y Comunicación, 9. [Fecha de consulta: 30/03/2015]. <http://www.uoc.edu/divulgacio/comein/es/numero09/articles/Article-Dani-Aranda.html>
GABELAS-BARROSO, J.A., MARTA-LAZO, C. y HERGUETA COVACHO, E. (2013). «El Factor R-elacional como epicentro de las prácticas culturales digitales». En: D. ARANDA, A. CREUS, J. SÁNCHEZ-NAVARRO (eds.). Educación, medios digitales y cultura de la participación. Barcelona: UOC. 1a. ed., pág. 351-372.
GARCÍA UCEDA, M. (1995). Las claves de la publicidad. Madrid: ESIC, 2000. 4a. ed.
GOLEMAN, D. (2006). Inteligencia social: La nueva ciencia de las relaciones. González Raga, D. (trad.). Barcelona: Kairós.
GONZÁLEZ LOBO, M.A. (1994). Curso de publicidad. Madrid: Celeste Ediciones, 1998, 2a. ed.
IGARTUA, J.J.; HUMANES, M.L. (2010). Teoría e investigación en Comunicación Social. Madrid: Síntesis.
JAKOBSON, R. (1975). Ensayos de lingüística general. Pujol, J.M y Cabanes, J. (trads.). Barcelona: Seix-Barral.
KOTLER, P. (2002). Dirección de Marketing: Conceptos esenciales. Escalona García, R.L. (trad.). México: Pearson.
LASSWELL, H.D. (1985). «Estructura y función de la comunicación en la sociedad». En: M. DE MORAGAS (ed.). Sociología de la comunicación de masas II. Estructura, funciones y efectos. Riambau i Sauri, E. (trad.). Barcelona: Gustavo Gili. 1a. ed., pág. 50-68.
LEVINE, F., LOCKE, C., SEARS, D. y WEINBERGER, D. (2008). El manifiesto Cluetrain. El ocaso de la empresa convencional. Pirulee y Albert, P. (trads.). Barcelona: Deusto.
LÉVY, P. (2004). Inteligencia colectiva: por una antropología del ciberespacio [libro en línea]. F. Martínez Álvarez (trad.). Washington, DC.: Organización Panamericana de la Salud. [Fecha de consulta: 03/04/2015].
<http://inteligenciacolectiva.bvsalud.org/public/documents/pdf/es/inteligenciaColectiva.pdf>
LLORENTE BARROSO, C. (2013). «Eficacia publicitaria en redes sociales: el caso de Mango en Facebook España» [artículo en línea]. QUESTIONES PUBLICITARIAS. Vol. I, Núm. 18, pág. 93-110. [Fecha de consulta: 03/04/15]. <http://www.maecei.es/pdf/n18/articulos/A6-Eficacia-publicitaria-en-redes-sociales-el-caso-de-Mango-en-Facebook-Espana.pdf>
MARTÍN-BARBERO, J. (2002). Oficio de cartógrafo: Travesías latinoamericanas de la comunicación en la cultura. Santiago (Chile): Fondo de Cultura Económica.
ÖSTBERG, J. (2007). «Identidad, cultura e imagen corporativa». En: A.I. JIMÉNEZ ZARCO, I. RODRÍGUEZ ARDURA, (coords.). Comunicación e imagen corporativa. Barcelona: UOC. 1a. ed., pág. 17-53.
ORTEGA, E. (1997). La comunicación publicitaria. Madrid: Pirámide, 1999. 2a. ed.
PÉREZ TORNERO, J.M. (1982). La semiótica de la publicidad. Barcelona: Mitre.
PULIDO POLO, M. (2013). «La perspectiva relacional de las relaciones públicas: una aproximación al valor comunicacional de las indicaciones geográficas» [artículo en línea]. Comunicación. Revista Internacional de Comunicación Audiovisual, Publicidad y Estudios Culturales. Vol. 1, Núm. 11, pág. 111-125. [Fecha de consulta: 23/09/14]. <http://www.revistacomunicacion.org/pdf/n11/Articulos/A8_Pulido_La-perspectiva-relacional-de-las-relaciones-publicas.pdf>
RAMOS, C. (2013). #Democracia Hacker: El poder de los ciudadanos. Granada: Algón Editores.
RODRIGO ALSINA, M. (2008). Teorías de la Comunicación: ámbitos, métodos y perspectivas. Barcelona: Aldea Global.
SANAGUSTÍN, E. (2013). Marketing de contenidos. Anaya: Barcelona.
SCOLARI, C. (2008). Hipermediaciones: Elementos para una Teoría de la Comunicación Digital Interactiva. Barcelona: Gedisa.
TOFFLER, A. (1980). La tercera ola. Martín, A. (trad.). Barcelona: Plaza & Janés.
VILLAFAÑE, J. (1999). La gestión profesional de la imagen corporativa. Madrid: Pirámide, 2011. 2a. ed.
VILLAFAÑE, J. (2004). La buena reputación: Claves del valor intangible de las empresas. Madrid: Pirámide.
WARNER, M. (2012). Público, públicos, contrapúblicos. Schussheim, V. (trad.). México: Fondo de Cultura Económica.